WIJ ZIJN VDL ETG

WIJ WERKEN AAN
DE TECHNOLOGIE
VAN DE TOEKOMST

De sleutel tot

INNOVATIE

VDL Enabling Technologies Group (VDL ETG) is onderdeel van het Nederlandse VDL Groep. Als wereldwijd ontwikkel- en productiebedrijf werken we samen met toonaangevende bedrijven op het gebied van hightech systemen en modules. Met onze unieke combinatie van technische kennis en hoogwaardig vakmanschap onder één dak kunnen we altijd een oplossing bieden, wat de vraag ook is.

Meer dan 100 jaar geleden zijn we gestart als Philips Machinefabriek. Sindsdien hebben we een enorme hoeveelheid technologische kennis en ervaring opgedaan. Deze zetten we nu in voor het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en realiseren van complexe componenten en systemen. Zo blijven we innoveren en dragen we bij aan de wereld van morgen: met state-of-the-art faciliteiten, multidisciplinaire teams en geïntegreerde oplossingen – onzichtbaar voor de ogen van de maatschappij.

VDL ETG bedrijven
Landen
Medewerkers
>

Wafer Handler

CUTTING-EDGE TECHNOLOGIE

Ben je benieuwd naar de technologie achter de nieuwste elektronische producten, zoals smartphones en zelfrijdende auto’s? Dan wil je meer weten over de Wafer Handler. Deze module is de eerste stap van het belichtingsproces, een belangrijk onderdeel in de chipproductie. Hierbij worden wafers, waarop de chips worden opgebouwd, veilig en nauwkeurig verplaatst. Het bestaat uit duizenden onderdelen, waarvan de meest complexe door ons worden ontwikkeld, geproduceerd, geassembleerd, getest en gekwalificeerd.  

De Wafer Handler biedt precisie, snelheid en betrouwbaarheid zonder concessies te doen aan de stabiliteit. De wafer wordt gepositioneerd met een precisie die twee keer zo dun is als een mensenhaar, terwijl de temperatuur aan het einde van het proces slechts een paar duizendste van een graad varieert. Dankzij geavanceerde grijpsystemen wordt de wafer zo schoon mogelijk doorgegeven en contaminatie tot een minimum beperkt. En wist je dat er door dit systeem elke 10 seconden een nieuwe wafer beschikbaar is? Met dit technische hoogstandje spelen we in op de huidige en toekomstige technologieën!

Elektronenmicroscoop

ATOOM VOOR ATOOM

Met een elektronenmicroscoop kunnen onderzoekers de onzichtbare wereld van de micrometer en nanometer verkennen en objecten tot wel 10 miljoen keer vergroten. Van de allerkleinste beestjes op onze huid tot de processen in ons lichaam: ze ontdekken hoe ons immuunsysteem werkt, hoe bloedstolsels ontstaan en hoe zieke cellen onze gezondheid beïnvloeden. Maar de microbiologie is niet het enige vakgebied waarin we actief zijn: ook in de nanotechnologie onthult elektronenmicroscopie de geheimen van materialen op de kleinste schaal.

Bij VDL ETG produceren we onderdelen met een hoge mate van precisie. Denk bijvoorbeeld aan een uniek, minuscuul aluminium plaatje dat het hart vormt van een elektronenmicroscoop. In onze geavanceerde cleanroom assembleren en testen we deze onderdelen met de grootste nauwkeurigheid. Ze zijn immers bepalend voor de kwaliteit en de resolutie van de beelden die de microscoop produceert. Kortom, we voorzien onderzoekers van de tools die ze nodig hebben om de mysteries van de microscopische wereld te ontrafelen.

Protonenversneller

PRECISIEWAPEN TEGEN KANKER

Dankzij het gebruik van lineaire protonversnellers voor Image Guided Hadron Therapy (LIGHT) kunnen kankerpatiënten met ongekende precisie worden behandeld. Protonentherapie is een specifieke vorm van bestralingstherapie die patiënten een hoopvolle kans op genezing of een langer leven biedt. De versneller schiet met een lichtsnelheid een bundel geladen deeltjes (protonen) op de kwaadaardige cellen. De energie van de protonenbundel wordt precies op de juiste plek gericht en worden de kankercellen van binnenuit vernietigd, zonder veel schade aan te richten aan de omliggende gezonde weefsels.

De constructie is 25 meter lang en bestaat uit 15 modules die met micronprecisie zijn vervaardigd door VDL ETG. Elke module bevat 2 tanks met in totaal 1000 versnellerplaten, elk met een uniek ontwerp. Voor een stabiele en nauwkeurige protonenbundel moeten al deze platen voldoen aan dezelfde hoge mate van vormnauwkeurigheid, parallelliteit en oppervlaktevlakheid - met profielzuiverheden van minder dan 15 micrometer. Dit maakt de protonversneller tot het technisch meesterwerk dat het wonder van protontherapie in de geneeskunde mogelijk maakt.

CubeCAT

optische communicatie

Stel je voor dat je een kastje van 10x10x10 cm hebt dat communiceert via laserstralen. Het klinkt misschien als sciencefiction, maar dit kastje, genaamd CubeCAT, is een van de meest geavanceerde laserterminals voor kleine satellieten ter wereld. In april 2023 ging de eerste CubeCAT de ruimte in, aan boord van de Falcon9-raket. Daar wachtte een uitdagende missie: een optische communicatieverbinding met een grondstation op aarde opzetten, met een snelheid van 1 Gbps. Dat is sneller dan de meeste internetverbindingen thuis.

De CubeCAT is niet zomaar een kastje. Het is een knap staaltje techniek dat optiek, mechatronica, systeemintegratie en elektronica combineert. Met de CubeCAT verleggen we de grenzen van optische communicatie voor kleine satellieten. Deze technologie heeft veel potentieel voor de toekomst omdat deze meer bandbreedte, een lager energieverbruik, meer veiligheid en minder licentieproblemen biedt dan traditionele radiofrequenties.

Halfgeleiderindustrie
Analytische industrie
Medische industrie
Wetenschap & industrie

Wafer Handler

CUTTING-EDGE TECHNOLOGIE

Ben je benieuwd naar de technologie achter smartphones en zelfrijdende auto’s? Ontdek de Wafer Handler, de eerste stap in het belichtingsproces van chipproductie. Deze module verplaatst wafers veilig en nauwkeurig, en de duizenden onderdelen worden door ons ontwikkeld en getest.

De Wafer Handler biedt precisie, snelheid en betrouwbaarheid. Wafers worden gepositioneerd met uiterste precisie en minimale temperatuurvariatie. Dankzij geavanceerde grijpsystemen wordt de wafer zo schoon mogelijk doorgegeven en contaminatie tot een minimum beperkt. En wist je dat er door dit systeem elke 10 seconden een nieuwe wafer beschikbaar is?

Elektronenmicroscoop

ATOOM VOOR ATOOM

Met een elektronenmicroscoop kunnen onderzoekers de onzichtbare wereld van de micrometer en nanometer verkennen en objecten tot wel 10 miljoen keer vergroten. Bij VDL ETG produceren we onderdelen met een hoge mate van precisie. Denk bijvoorbeeld aan een uniek, minuscuul aluminium plaatje dat het hart vormt van een elektronenmicroscoop.

In onze geavanceerde cleanroom assembleren en testen we deze onderdelen met de grootste nauwkeurigheid. Ze zijn immers bepalend voor de kwaliteit en de resolutie van de beelden die de microscoop produceert. Kortom, we voorzien onderzoekers van de tools die ze nodig hebben om de mysteries van de microscopische wereld te ontrafelen.

Protonenversneller

PRECISIEWAPEN TEGEN KANKER

Dankzij lineaire protonversnellers voor Image Guided Hadron Therapy (LIGHT) kunnen kankerpatiënten met ongekende precisie worden behandeld. Protonentherapie biedt hoop op genezing of een langer leven door een bundel geladen deeltjes (protonen) met lichtsnelheid op kwaadaardige cellen te richten. De energie van de protonen vernietigt kankercellen van binnenuit, met minimale schade aan omliggende weefsels.

De 25 meter lange constructie bestaat uit 15 modules, vervaardigd met micronprecisie. Elke module bevat 2 tanks met in totaal 1000 versnellerplaten, die voldoen aan hoge eisen van vormnauwkeurigheid, parallelliteit en oppervlaktevlakheid. Dit maakt de protonversneller tot een technisch meesterwerk dat protontherapie mogelijk maakt.

CubeCAT

optische communicatie

Stel je voor dat je een kastje van 10x10x10 cm hebt dat communiceert via laserstralen. Het klinkt misschien als sciencefiction, maar dit kastje, genaamd CubeCAT, is een van de meest geavanceerde laserterminals voor kleine satellieten ter wereld.

De CubeCAT is niet zomaar een kastje. Het is een knap staaltje techniek dat optiek, mechatronica, systeemintegratie en elektronica combineert. Met de CubeCAT verleggen we de grenzen van optische communicatie door verbinding met een grondstation op aarde op te zetten. Met een snelheid van 1Gbps heeft deze technologie veel potentieel voor de toekomst omdat deze verschillende voordelen biedt dan traditionele radiofrequenties.

 

VDL ETG
LOCATIES

Ieder uniek bedrijf blinkt uit in zijn eigen domein en beschikt over onderscheidende expertise en vaardigheden. Ontdek de wereldwijde aanwezigheid van VDL ETG.

Alle locaties

 

VDL ETG Almelo

VDL ETG Almelo

VDL ETG Eindhoven

VDL ETG Eindhoven

VDL ETG Precision

VDL ETG Precision

Niet gevonden wat je zocht?

Gebruik dan onze zoekmachine:

Niet gevonden wat je zocht?

Gebruik dan onze zoekmachine: